Meditatie

steven-meditatieWetenschappelijk onderzoek toont aan dat het menselijk vermogen om onze aandacht te focussen een noodzakelijke voorwaarde is om topprestaties te leveren. Meestal denken we bij topprestaties automatisch aan onze topsporters, maar kijk eens naar je eigen leven: balanceren van werk, relaties, gezin en hobby’s. Iedere dag weer lever je je eigen topprestatie!

Het verschil tussen gewone mensen en topatleten is dat zij getraind worden om hun aandacht te leren focussen om zo efficiënt mogelijk hun prestatie te kunnen leveren. Wij worden bij het leveren van een topprestatie vaak afgeleid door allerlei gedachtes en emoties die niet per se noodzakelijk zijn. We zijn ook vaak niet (meer) in staat de gedachteknop om te zetten. Dit kost onnodige energie en dat uit zich als stress.

Gelukkig kun je wel weer leren hoe je de gedachteknop omzet. Bijvoorbeeld door aan een sport te gaan doen, of aan een vechtkunst zoals Kung Fu. Als je daarbij dan gerichte instructie krijgt hoe je je aandacht moet richten, zal je merken dat oefeningen steeds makkelijker gaan en met een merkbaar beter resultaat. Terwijl je je tegelijkertijd ook rustiger, kalmer en meer in balans zult voelen. Deze kennis ervaring kun je vervolgens ook meenemen in je dagelijkse bezigheden. Ook daar zul je dan dezelfde rust en balans gaan ervaren.

Leven vanuit (volle) aandacht
Kung Fu is ontstaan vanuit het boeddhisme. Het boeddhisme heeft een sterke verfijning gegeven aan de kunst van mediteren: het met volle aandacht doen wat je doet. Deze eeuwenoude technieken geven wij bij Kung Fu Haarlem graag weer aan jou door. De trainers en grondleggers van het meditatieprogramma van Kung Fu Haarlem – Steven Claus  en Sifu Deniz – hebben hiertoe specifiek onderwijs en opleidingen gevolgd.

Een andere blik op de wereld
Tijdens de meditatielessen krijg je basistechnieken aangereikt waarmee je leert om je aandacht te focussen. Dit gebeurt op een manier die je uiteindelijk in staat stelt dit ook in de drukte van alledag toe te passen waardoor je de waarde ervan (steeds meer) zult ontdekken. Verder is er aandacht voor de verbinding tussen lichaam en geest. Je zult verrassende inzichten en ervaringen opdoen die een onomkeerbare impact gaan hebben op je blik op de wereld!

Is meditatie iets voor mij?
Meditatie is zeker iets voor jou. Iedereen kan het doen. Iedereen doet het eigenlijk al, maar de training is er op gericht het aan/uit te zetten wanneer jij daar voor kiest. Zie het als conditietraining: je behoud de vorm die je hebt en maakt hem vervolgens sterker.

Moet ik ook Kung fu les gaan volgen?
Nee. Iedereen mag meedoen. De technieken worden wel op zo’n manier aangeleerd dat je, als je ook Kung Fu-lessen volgt, je kennis meteen in de les kunt toepassen en ervan profiteren.

Een voorzichtige waarschuwing
Meditatie geeft overigens niet altijd en meteen voelbaar rust. In het begin kun je zelfs wat onrust ervaren, omdat je je meer bewust wordt van dingen die je tot dusverre hebt geleerd te blokkeren. Meestal wordt dit op lange termijn juist als prettig ervaren (je leert jezelf weer kennen). Bij sommige mensen die last hebben van psychische of psychiatrische problemen is het echter verstandiger eerst te overleggen met de eigen therapeut/behandelaar. Behandelaars mogen altijd bellen voor uitleg over de activiteiten.

Neem contact op voor meer informatie of om je in te schrijven.

Delen:

Inschrijven for kung fu proeflessen
Riginald Raphaela en Jolanda Copini - Ouders van Jaden (panda)

“De Sihings leren hem naast Kung Fu ook rust te bewaren, discipline en te concentreren.”

Riginald Raphaela en Jolanda Copini - Ouders van Jaden (panda)